MOTTO (ŞI DIRECTIVĂ) : SIMANDICOŞI PRIN TOATE PĂRŢILE, NU PĂTRUNDEŢI. PARDON, NU ACCESAŢI.
Cavou – (denumire profetică, pentru că acolo ne-am ingropat mulţi ani ai vieţii) – refugiu RATB din cartier, vreme îndelungată casă, masă, chiar pat pentru unii, unde gaşca adăsta după ore (liceu, facultate), muncă (fi-r-ar ea a dreacu) şi în timpul liber, să se relaxeze. “Relaxare” este desigur un eufemism.
Cioacă – aceasta expresie defineste Cavoul. Uitandu-ma de curiozitate in DEX am aflat cu stupoare ca, oficial, inseamna cu totul si cu totul altceva, decat se intelege in Cavou. Neoficial inseamna ce stim noi. Mai cititi si voi DEX-ul. Online gasiti si esplicaţia neoficiala.
1. Despre ele
Element – 1. Prin acest substantiv destul de inexact în a defini ceva, prietenul Bala alerta gaşca când elementul feminin bun apărea in raza vizuală : ia uitaţi-vă bă ce eleeeemeent!!!
-2. Prin acest substantiv destul de… tot Bala denumea bucăţile de burtă din ciorba de. Care nu erau niciodată in cantitate suficientă pentru a mulţumi burdihanul veşnic înfometat al numitului, “mai dă şi mie nişte elemenţi” fiind o cerere imperativă cu care ne-am obicinuit demult in gura pretenului Bala. Inchipuiti-va feţele oamenilor de bine, sclifosiţilor sau şpuţărilor (n.a – in scurt timp un capitol explicativ dedicat şpuţărilor si similarilor) din jur cand lingurile manipulau elementii din farfuriile noastre in mititica (sau poate mitica) farfurie a lui Bala.
Concluziune: din punct de vedere al prietenului nostru, ciorba de burtă şi damele intră în aceeaşi categorie a binelui.
Concluziune 2: hmmm, avand in vedere acea parte fizica a elementilor, care aduce si la gust si la forma cu elementii din ciorba, inclin sa-i dau dreptate amicului.
Mojmir – Tânără fată, foarte tânără…, după Bala ilegal de tânără. După restul găştii imoral de tânără. Pentru că, deşi se acceptă unanim ( mai putin de cei care estimp au devenit taţi de fete) că vârsta legală pentru ( ) este mult prea mare pentru actuala generaţie de mojmiri, avem totuşi o morală.
Termenul este o mixaţie între “mojar” (fiindcă amicul Vorm era la Chimie iar Bala a fost mai mult decât plăcut impresionat de colegele lui) şi “mij” (adica p.z.ă, pentru cine nu cunoaşte)
Chickenel – Asta ştiţi, anglofonaţilor. Ştergeţi-vă balele, libidinoşilor.
Sfatul bătrânilor – eternul si universalu’ sfat dat de ăi mai bătrâni, cu aere aferate si mutre superioare, unuia tânar cand întreabă cum sa facă cu femeile: “pune p_la pe ele băăă”
Ce păcat că-n dragoste e nevoie de doi – zise Bala odata.
Chestia cu bromura – Paponu n-are nevoie de viagra sau alte d-astea, ci de bromura, sa i-o mai culce. Reproduc din memorie: Aduceţi-le la mine pe toate, că poate băiatu’, sau aduceti bromură sa mi-o culce. Stă oliacă, se gândeşte şi zice: Da’ nici aia nu e buna, ca-n armata nu prea si-a facut efectu’.
2. Despre băutură
Nu mai beau – uluitor, expresia are o frecvenţă foarte mare de folosinţă în cartier. Cred c-a poposit pe buzele tuturor, şi nu cred că a iertat-o vr-unu. Frecvenţa cea mai mare de folosire, mister, este dimineaţa. Seara aproape de loc. De ce, nu ştiu. Şi lunea, ca zi, dar atunci ştiu de ce. Lunea nici iarba nu creşte. Uluitor, mai ales că din toţi care au folosit-o, unul nu s-a lăsat. Campion la folosire şi nelăsare, Vorm.
Cutiuţa: “Dacă puneam 1 leu de câte ori am zis că mă las de băut mă îmbogăţeam” – cred ca tre’ sa deschid o lista cu cotizantii la aceasta cutiuta. Intr-o vreme, ceva vreme de atunci, cand ceausescu mai traia, chinuind sufletele tinere si neprihanite ale celor din Cavou, juni entuziasti , dar care s-au refugiat in distractia numita alcool, deci odata, demult, cand sticlele se revindeau la nea Gogu(care te “tragea in piept” la numaratul lor, dara daca erai baiat destept sa nu stai la coada , ii faceai cu ochiul, ii ziceai “ti-am adus sticlele nea Gogu, sunt 30 “ si ele erau 33 sau 35, el ochia din prima cioaca/spaga lui, si repede-ti dadea banii)cu 2 lei normala, 3 lei sampania, susnumitii ca entuziasti, puneau sticlele (goale ofcoursmyhors) pe Cavou, la 2 zile cumparand bautura acelei seri din sticlele vandute. Sa va zic o cifra? S-a calculat, nu stiu de catre cine, probabil de catre memoria colectiva, ca , daca puneam deoparte toate sticlele pe care noi le aruncam, cumparam o Dacie(70 000 lei). Treaba a durat pana cand aia de la telefoane sau altii, s-au prins de sticlele goale si le-au furat cu nerusinare. De atunci am o râcă ptr cei de la telefoane. Si tot de atunci mi-aduc aminte cum cu 25 bani te uita Dumnezeu la un telefon public . Vorbind la el.
Vom opri şi ptr mâine – expresie folosita ptr incurajarea reciproca a cavoistilor cand bautura disponibila la inceputul beutei li se pare multa. Bineinteles, dupa ce incep, usor usor o dovedesc, dupa care mai vor. Din studii filozofice, aprofundate, indelungate, alcoolice, s-a constatat ca de obicei se sperie cand li se pune toata bautura deodata in fata. Daca se pleaca la drum, usor, cu sticle mici, si nu se tine cont decat la sfarsit, raman ei insisi impresionati de cantitate, care altfel i-ar fi speriat la inceput . Fiţe.
Napalm – băutură foarte tare chiar şi pentru obişnuiţi. De obicei se borăşte prin surprindere, ţintind involuntar spre comeseni, coscăreni (co-scăreni) de bloc, c-acolo s-a petrecut prima oară.
A o depune – pi româneşte, a te imbăta muci.
Muci – nu e destul de plastic??? LilR a folosit-o prima oară in Cavou, nu eu.
Mişcarea democratică pentru cea de-a treia sticlă – miscarea a fost initiata de Boglu, intr-o seara, dupa ce, din vina Vormului care nu prevazuse ca va urma si a treia, a fost nevoie de a treia. Aceasta “miscare” apare mai mereu, seara, destul de des. Cred ca ar trebui sa se numeasca “Miscarea democratica pentru sticla ce va urma”
Metoda Boglu de-a o şterge acasă – a descoperit-o si practicat-o primul Boglu. Cioaca e clara din titlul metodei. Dar, si subliniez asta, metoda e rusinoasa, nebarbateasca. Atunci cand te imbeti si nu mai vrei sa bei, de fapt cand nu mai poti, caci toti dintre noi vrem sa bem (mult?), sa zici ca te duci sa te pişi ( in spatele Cavoului sau oriunde altundeva) si sa dispari acasa. Nu tu pa, nu tu f_tu-vă-n cur de beţivi. Metoda Boglu a devenit ulterior “metoda Boglu-Papon-Bagone-Socol-etc. N-au practicat-o si n-o vor practica Vorm si Bala.. (de Bala nu mai bag mana in foc, dar nu-i sta in caracter sa fuga rusinos, are scoala rugbystilor lui)
A pune cornu-n pernă – a vrea sa dormi, cand esti obosit dupa multa…
Scăpări de memorie – expresia lui LilR ptr situatiile cand a doua zi nu–ti mai aduci aminte ce-ai facut, cum ai ajuns in pat, pe unde ai venit acasa, cu ce, cu cine, c-ai sunat la vecini la usa, sa-i sune pe-ai tai la telefon, sa-ti deschida usa, ca tu nu nimereai cheia-n broasca si ai tai n-auzeau soneria, sau tu credeai ca suni la usa, dar apasai pe altceva.
Cand Vorm a auzit cum le spune LilR starilor in care si el a fost de multe ori, aceste scapari de memorie, a replicat : “Se spune ca in momentul mortii iti revezi toata viata. Multi dintre noi vor avea parte de un serial , cu multe episoade de care nu stiau, unele mai placute, altele mai putin placute. Oricum va fi o surpriza sa vezi cate ai facut in viata, de care habar nu aveai”.
Daţi-mi bă o sută să i-o arăt lui mama, să ne mai dea o sticla – smecherie tipica lui Bala, care in iarna de dupa revolutie cumpara vodca, au tuica, pe care spera sa ne-o revanda seara dupa ce se inchidea alimentara la un mic suprapret, sau adaos comercial , cum vreti sa-i spuneti. Speranta de imbogatire a Balacheului n-a durat mult, el recurgând la expresia de mai sus. Când baietii nu mai aveau bani disponibili de bautura, se pastra o suta ptr a fi aratata lui maica-sa ptr a primi acceptul de livrare din camara proprie spre baieti, dupa care suta era returnata posesorului.
Faimosul Foz, fiinţa lăuntrică a numitului Bal – fiinta foarte neprietenoasa cu gazda sa, Bala. Ii cauza borâturi, una dintre cele mai faimoase fiind cea de la marea din septembrie ’89, cand la prima boratura a declarat ca a iesit ketchup iar la a saptea/noua c-a iesit apa tonica.
Ness, auzi!!!!!! Ness… ce-i aia ness??? – Citat ce poate fi pus ca motto al gaştii, vorbele apartinând unui muncitor, eternul muncitor comunist, care la deschiderea primei privatizari din intreprinderea unde muncea Tiwi(??)(muncea Tiwi?), bineinteles o bodegă, “Gărgăriţa”(aa, la bodega muncea Tiwi), intrebat fiind daca doreste si ness la 100/200 spre 300 de vodca de dimineaţă, acea vodca de luat jocul(sau care scoate greaţa) a replicat cu amintita de mai sus, plus ferma , hotărâta, muncitoreasca vorbă: Bagă vodcă nu prostii.
Mai vâsliţi bă – plimbati sticla adica. Iar expresia provine din perioada cand Bala era capitan de nava, Papon si Vorm secunzi, iar niscaiva mateloti pân’jur uitau sa miste “nava” repede. “Mai vasliti ba” sosea ordinul, si “nava” se misca mai repede. Exceptie facand secundul Papon, in portul caruia sticla adăsta, uneori, mai mult si fara folos, ca nici macar el nu bea, doar o tinea lipita de piept, langa corazon. I s-a scos vorba in timp, devenita si ea espresie de Cavou. Deci cand unul tine sticla mai mult si nu bea din ea, sau a baut si s-a indragostit de posesia steclei, precum prostu’ de Hagi de balon,i se striga de pe margine “Papoaneeee, mai plimb-o băă”
Cât e ceasul? “ e si jumate”, 3 deshte supt eticheta” sau “doua deasupra” dupa cum devine. Raspunsuri la intrebarea “cat e ceasul?”
Bisulfit – vinu’ la sticla si-n general
Libaţii şi abluţiuni – erau niste ritualuri grecesti-romane, ablutiuni fiind spalarea unei anumite parti a corpului/dusul de mai tarziu, iar libatia inchinarea unui pahar cu bautura, varsarea lui sau bautul in cinstea unei zeitati sau a cuiva. Bala a introdus cioaca, in urma unei betii, va las imaginatia sa zboare cat de mare a fost betia, si tot pe imaginatie va bazati cand trebuie sa aflati ce parte a corpului a fost spalata, cu ce, daca s-a varsat sau s-a baut continutul paharului. Nu va trebuie imaginatie, mergeti la sigur, va spun eu. In timp expresia a fost folosita pentru a descrie o mare betie sau zgomotul produs de turma de betivi intărâtaţi de licoarea bahică.
A te îmbăta prin bobiţele de soc – faza cand tu bei si langa tine altul o ia razna. Analogie mai mult decat reuşită cu experimentul din fizica, electrizarea unei bobiţe de soc prin atingerea de una deja electrizată.
Un şpriţ uşor de vară – Vară toridă, caniculă, căldura mare, caragielească. Noi fara bani, asteptam un sponsor generos. Apare Gass, ne intreaba daca vrem sa bem ” un spriţ usor de vara”. Fericiti si multumindu-i Domnului pentru racorosul si potrivitul spriţ, acceptam. Era de fapt o mare sticla de vodca, si calda, tinuta cateva ore in masina…Credeti ca nu s-a băut? Credeti…
Pâinea cea de toate zilele – Gheorg proaspat sosit in Cavou ne intreaba daca vrem ceva de vizavi, ca el se duce sa-si ia pâine. Ii spunem sa ne ia “pâinea cea de toate zilele”. Fiind noi in perioada “vermut” ii dam 27 lei cat costa o sticla (o paine costa 3 lei) specificand ca are bani exacti pentru una. Şi ian cum vine Gheorg al nostru cu pâinea lui şi 1 (una, o) bucata paine pentru noi, ne anunţă ca şi-a luat si el o ingheţată din banii nostri, care altii nu mai erau…
Pauza de mai sus tre’ sa defineasca stupoarea din Cavou, feţele băieţilor o sa incerc intr-o caricatura, apelând la priceputul Evo. S-a scris pe peretii Cavoului, ca fiind o zi ce merita marcata si mai ales numitul infierat. Şi vă zic, sincer vă spui, putini au numele scris acolo. Bineinteles, pe final, ne-am descurcat de alti bani pentru un vermut, Gheorg si-a luat painea in cap si multe mistouri din toate partile noilor sositi ca si a zilelor ce au urmat.
O roabă de mici și o lopată de muștar – pohta ce-a pohtit-o Mișu într-o seară. De pâine n-a zis nimic….
Râuri de spermă – Mișu-ntr-o seară plimbându-se cam fără rost prin Olimp, noaptea, cugetă către un prieten ”Îți dai seama câte râuri de spermă curg acum?”
Update la Dictionar: incep a scrie Dictionar de cartier.
Update 2 la Dictionar
Nu uita de “painea cea de toate zilele”
Update 3 la Dictionar: ascultat vocea poporului, deci inserare definitie. Cosmetizare generala, pardon, ortografiere, dar nu chiar la amanunt.
Gogu ai facebook ?
Ce-s prost?