Si cum majoritatea nu poate face ceva, chiar daca se prezinta la vot.
Cazul 1: Majoritatea voteaza cu X.
Minoritatea se supune, democratic. Desi ar fi cateva observatii de facut, al’dat. Cazul teoretic si tot teoretic fericit.
Cazul 2: Aproape paritate.
51% voteaza cu X, restul cu Y. 4 ani partidul sau persoana X guverneaza avand impotriva 49%, practic 1 din 2 oameni ii este impotriva. Cifrele se pot schimba, o guvernare buna poate scade acel 49, dar, caz mai aproape de realitate si nu vorbesc aici (numai) de România, ci de democratii cu ştate vechi, 49 devine de obicei dupa 1-2 ani 60. Sau chiar mai mult. Dintr-odata guvernarea se bazeaza pe o minoritate, de obicei cea partinica: membri de partid si familiile lor, sustinatori conservatori (cei care nu-si schimba parerile nici in fata evidentelor, fanatici ai partidului si cauzei) si nu in ultimul rand cei interesati.
Minoritatea guverneaza, majoritatea se supune democratic. Nu are ce face, revolutiile nu apar in fiece zi. Aici apare pentru prima oara problema. Conform regulilor democratice acest caz nu trebuie sa se intample, majoritatea conteaza conform acestor reguli.
Cazul 3 (pentru care am scris aceste lucruri): Minoritatea voteaza cu X din prima si tot din prima castiga.
Prezenta la vot redusa. Sa zicem 40% se prezinta la vot, din care majoritatea de 60% voteaza cu X. Democratic castiga alegerile X , dar cu votul a 25-30% din cei cu drept de vot. 40% din cei prezenti la vot au votat cu Y sau au anulat votul, deci nu cu X. 60% din cei care nu s-au prezentat la vot nu-i doresc nici pe X si nici pe Y. Votul nu le ofera decat 3 alternative: vot X, vot Y sau vot anulat.
Sa presupunem, asa cum urla toti partizanii votului (obligatoriu sau nu) ca se prezinta toti la vot si toti cei impotriva X si Y isi anuleaza votul, pentru ca alta alternativa nu au. Se valideaza alegerile? Da. Prezenta la vot 100%, voturi validate 40% , voturi anulate 60%. Voturi valabil exprimate: 60% X si 40% Y. Retineti ca X castiga cu 20-25% din totalul populatiei cu vot. Deci X va guverna, din prima, cu un 3 sferturi din populatie impotriva. Cifra care, de obicei se schimba, in sensul ca se mareste numarul celor contra X.
Democratia, avem o problema…
Singura rezolvare a acestei probleme, intr-o democratie care tine cont intr-adevar de parerea poporului, este ca pe buletinul de vot sa apara casuta in care sa apara aceasta fraza: NU DORESC SA VOTEZ CU NICI UN PARTID, NU CONSIDER CA MA REPREZINTA SI NU CONSIDER CA MERITA SA GUVERNEZE.
Si mai ales sa se tina cont de ea, ca vot valabil exprimat!
Deschis propunerilor si sugestiilor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.