Aceste randuri nu se vor o defaimare. Ci o constatare- reflectie in urma comentariului de la radioul public, normal si corect: azi sarbatorim Ziua Armatei Române pentru ca la 25 octombrie 1944 a fost eliberata Transilvania de Nord de sub ocupatia horthysta.
1. Este vorba de aceeasi armata care a cedat fara lupta aceeasi Transilvanie de Nord? Sau vorbim de aceeasi armata care a cedat fara lupta Basarabia?
1.1 Este vorba de aceeasi armata care ulterior razboiului a ucis “banditii” care luptau impotriva comunismului?
1.2 Este vorba de aceeasi armata care in 1989 a tras in popor?
Aceasta zi este stabilita printr-un Decret din 1959 si se referea la Armata Republicii Populare Române. Cum pe siteul oficial al Ministerului Apararii Nationale nu am gasit nimic despre aceasta zi (!!!) ma vad indreptatit sa comentez aceste lucruri. Mai mult, pe siteul oficial aceasta zi nu este comemorata!
Deci ce comemoram azi si de ce? Poate ca ar fi bine sa comemoram pe acei soldati care in fata invaziei sovietice au ripostat neoficial, obligandu-i pe rusi sa se opreasca, asta dupa ce cu tupeul cunoscut depasisera cu kilometri linia trasata oficial.
mo, uite imi fac iar de lucru cu tine si iar vreau sa te invat, desi cred ca degeaba.
25 octombrie e ziua regelui Mihai. azi face 92 de ani. De ziua lui Armata romana singura a raportat, ca de eliberat eliberase deja cu o zi mai inainte, sau chiar doo, a raportat eliberarea ca sa faca regelui un cadou de ziua lui. Asa invatasera ei sa fie politicosi cu regele, ii invatase Carol II-lea. Evenimentul a fost reconsiderat de comunisti tocmai ca sa faca uitata ziua regelui Mihai si atunci au zis ca e ziua Armatei Romane, plus ca era o zi OK dpdv ideologic.
Asta cu ziua.
Cu cedarea e alta poveste si nu apartine Armatei, Armata a trecut Prutul inapoi. Cedarea apartine in intregime lui Carol II-lea secondat de Nicolae Iorga in calitate de consilier personal al regelui. Cum la vremea respectiva numai regele mai dadea ordine in tara asta, dupa ce se consilia cu consilierii, asta a iesit. Armata a respectat ordinul regelui sau, chiar daca nu i-a convenit, li s-a transmis ca este o retragere temporara din motive politice si de siguranta nationala. Pe urma Carol s-a carat si Iorga a fost impuscat si a devenit martir, desi era un magar las. Ce-i drept, si un profesor foarte bun.
Armata jura credinta in primul rand tarii si neamului, nu javrelor care o conduc. Daca aveau coaie in ’40, comandantii faceau ceea ce trebuia facut, adica sa lupte. Mai rau, s-au conformat ordinelor unui las si tampit, numitul Carol II.
N-avea măi, nici cu ce, nici cu cine. Ca să organizezi o apărare presupune să fii organizat, să ai niste comandanți care știu unii de alții și pun la cale ceva în comun. Deci nu avea cum. Mai ciudat este că în 1942 Molotov ar fi declarat ca ar fi putut exista și o înțelegere cu partea română! Deci sus la capul țării, atunci ca și acum, nu aveai nici cu cine să vorbești, nici cine să te asculte. Ce să facă singură talpa țării?
Taci viliule? Vrei sa-ti mai spun despre falnica armata romana moderna?