A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Endtelectualii români

Asa cum au demonstrat-o, endtelectualii romani, nu fac decat sa intre in mare familie a “singurilor”. Nemuritori si reci, ei se petrec prin viata, traind cu impresia ca daca sunt inteligenti, cititi si-si cultiva aptitudinile speciale cu care Barbosul din cer i-a dotat, merita ceva. Nu merita nimic, pana nu fac ceva concret. In fata taranului care prin nameti cat casa sapa tunel sa-si hraneasca dobitoacele din curte, acesti endtelectuali sunt pe minus, nici macar zero. Viata lor va fi consemnata prin ziare si poate va ramane in memoria cuiva pe acest pamant. Cand insa se vor prezenta Barbosului, taranul va avea prioritate.

Intelectualitatea lor se rezuma la diplome recunoscute, prezenta in cercuri mondene, aparitii la televiziuni diriguite, auto-suficienta sau indusa,  ingamfare. Apartenenta lor este in general langa cea a puterii sau puternicilor zilei. Vor evita sa coboare in viata de zi cu zi, acolo unde realul, saracia, disperarea, dar si speranta, milostenia bucuria faptelor simple si bune exista. Unde oamenii comunica.

9 comments to Endtelectualii români

 • budi

  De unde stii tu ce prioritati acorda Barbosul ? Asa iti imaginezi tu, probabil, sau asa ai face tu daca ai fi Barbos. Ai da ordin clar: “cei putini si destepti sa-i stearga la coor pe cei multi (si poate prosti), caci astia-mi sunt mie dragi, sunt plini de credinta pura, neintinata de vreo indoiala…”

  Din ce zici tu, reiese ca scopul desteptilor (sau intelectualilor) pe Pamant este sa “lucreze” pentru cei multi (poate si prosti) ?
  Eu mai degraba cred ca sunt datori sa pastreze si sa sporeasca cunostiintele acumulate pas cu pas de omenire. Iar daca asta le aduce si un locsor cald, de ce nu ?

  • Comentariul tau Budi e tendentios. Eu stiu clar ce ar face Dumnezeu, o spune in Cartea Sfanta. Foarte clar chiar. Nu e nevoie ca cei bogati sa-i stearga la cur pe cei multi (si poate prosti). Dar nici nu e nevoie si chiar implica sa nu-si bata joc de ei, doar pentru ca soarta, sau Bunul, i-a inzestrat cu ceva ….calitati? Eu personal nu le-as numi calitati daca nu sunt folosite in scopul bunatatii, acel scop lasat de Dumnezeu. Si da, scopul desteptilor (sau intelectualilor) este sa-i lumineze pe semenii lor. Altfel la ce le-a lasat har Dumnezeu? Sunt niste mici apostoli, si , altfel, la ce le-a lasat invataturile si harul Iisus al crestinilor (spun de Iisus pentru ca sunteti crestini, dar nu e singurul Trimis), crestinilor, invatatilor? Scuza-ma te rog, dar cred ca-ti cauzi scuze…Gogu a zis bine si clar. Si ma rog, cum pastreaza cei de care zici tu cunostintele lumii? Daca nu le folosesc in scopul Binelui? Nu sunt foarte religios, dar sunt citate (si) in Biblie, in care se specifica clar, mai bine de cel prost care crede si aplica, decat de cel destept care isi gaseste loc caldut si se crede …hmmm, endtelectual, parerea lui Gogu. In definitif si tu ai dreptate, locsorul caldut ii asteapta pe cei de care spui si tu si Gogu, doar ca e un cazan cu smoala.

 • budi

  sory,
  cunostintele

 • Opserv o radicalitate a sentimentelor si trairilor. Care mai de care se exacerbeaza in exprimari. Unu scuipa pe strabunii nostri, altu sare in sus sa apere desteptii. Budi, eu vorbeam de endtelectuali. Si se scrie “cur” fara frica. E cuvantul limbii române pentru acea parte a trupului pe care endtelectualii o sterg cu limba. Ceia despre care vorbesc eu, nu pastreaza cunostintele omenirii, decat transmitand cum sa fii servil, las, caduc. In general cunostintele omenirii se pastreaza in biblioteci, prin umila munca a unora despre care endtelectualii nici nu stiu ca exista, chiar daca i-au vazut la treaba, uneori. Cat despre ce zice Barbosul, l-am plagiat pe Ţuţea, el a scris ca in fata Barbosului geniul e var primar cu idiotul. Ca si in viata reala – lema mea (cu siguranta).

 • Apropo de asta. As mai adauga la lista de lucruri lasate de endtelectuali, dorinta de a trage in jos un neam si istoria lui, terfelirea, aservirea catre puterile vremii, de acum 2000, 1500, 1000, 314 ani in urma ca si contemporane. Nu vad de ce incercarea de trezire sau pastrare a demnitatii nationale este terfelita in detrimentul ideii de sclavi ai puterilor foste sau actuale. Chiar daca nu toate sunt adevarate in aceasta incercare, o consider o actiune demna. Parerea mea despre actiunea de aservire si slujbasii acesteia mi-o exprim zilnic, mai de dimineata, la căcăstoare (n.a. câcâsstoare= termen românesc pentru closet, wece).

 • budi

  2. OK, este foarte bine sa sustii o actiune rationala de trezire/pastrare a demnitatii nationale.
  Dar daca actiunea respectiva este haloperidanta, consider ca face mai mult rau decat bine.

  1. Daca Tutea a scris ca “in fata lui Dumnezeu geniul este var primar cu idiotul”, atunci a vrut sa spuna ca Dumnezeu este atat de mare si atotputernic incat o balena si o furnica sunt aproximativ egale.

  Cum s-ar zice la matematica, doua numere FINITE sunt la fel de mici (si, poate, neglijabile) in raport cu INFINITUL.
  Adica 1/infinit tinde catre 0(zero) la fel cum 1.000.000.001/infinit tinde catre 0(zero).
  Ceea ce NU inseamna ca 1=1.000.000.001
  Asta se intampla doar prin comparatie cu infinitul.

  Deci geniu NU este egal cu idiotul. Dar daca ii asezi in fata Dumnezeului, ambii vor fi neglijabili.

  Sau cum ar zice Poetul:

  Vezi pe-un rege ce-mpânzeste globu-n planuri pe un veac,
  Când la ziua cea de mâine abia cuget-un sarac…
  Desi trepte osebite le-au iesit din urna sortii,
  Deopotriva-i stapâneste raza ta si geniul mortii;
  La acelasi sir de patimi deopotriva fiind robi,
  Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi!

 • Logica ta e buna. Dar n-am inteles cine e 1. Si de ce ar fi el 1 in logica ta, care nu seamana cu cea a lui Barbosul. Si nu eu ii asez, ci Barbosul, cand ii cheama la El. Iar Poetul imi pare ca-mi da dreptate.

 • budi

  Nu inteleg ce nu intelegi.
  1 este un numar natural.
  1.000.000.001 este tot un numar natural.
  Adica apartinand multimii numerelor naturale N.
  Care este inclusa in multimea numerelor intregi Z.
  Care este inclusa in multimea numerelor rationale Q.
  Care este inclusa in multimea numerelor reale R.

 • Io inteleg ca 1 care este sa zicem geniul, numar natural N si intreg Z, mai mult este si rational Q, foarte real R, a primit un har de la Barbos, pe care daca-l foloseste doar ptr un post caldut, existenta lui devine irationala Y, recte cam pierde in fata Lui, si devine tot un numar natural, sa zicem 10000000000000000001, la raportul final.
  Si invers ptr taran.

Leave a Reply