A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Cetăţenii de culoare albă

Demult timp vreau sa scriu acest lucru. Discriminarea pe baza culorii omului cica a disparut din lumea de azi. Si totusi aud foarte des expresia “cetatean de culoare” cu referire majoritara la negri, dar si la alte rase. Nu se face referire deloc albi ca fiind cetateni de culoare.  A stabilit cineva ca fiind culoarea alba prioritara, altfel decat celelalte? Ma rog, tehnic vorbind, este altfel, ca si negrul, doar galbenul si rosul fiind culori adevarate, sa  zicem. Dar in limbajul uzual de ce nu am denumi cetatenii albi ca fiind cetateni de culoare? Atat.

1 comment to Cetăţenii de culoare albă

  • Viliu

    Raspuns posibil: 1) Albul este lipsa de culoare, albii fiind decolorati. Cum ar veni sa le spunem cetateni “deculoare” si nu “de culoare”. Dar nu suna bine.
    Raspuns posibil: 2) Albul este de fapt toate culorile din spectrul luminos, in timp ce in mod real negrul nu este nici o culoare. Albii ar fi deci cetateni de toate culorile. Cum ar veni, vom folosi sloganul: “Cetateni de toate culorile, uniti-va!”

Leave a Reply