A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Falsurile democraţiei. 2 - Minoritatea se supune majorităţii

Nimic mai fals. O minoritate face legea, cam oriunde in lumea civilizata. Luand-o pe partea cu “suntem discriminati” se obtin multe. Vezi comunitatea gay si nu numai. O minoritate, infractionala, face ce vrea ea, in spiritul drepturilor omului, stand bine mersi pe banii cetatenilor in inchisori, unde traiesc mai bine ca  multi cetateni cinstiti.

Dar nu asta era falsitatea, ci faptul ca minoritatea, incepand cu piesele care o compun, oamenii,  nu trebuie sa se lase invadata de majoritate.
O tara libera este construita pe principiul ca omul poseda drepturi inalienabile.
Dintr-un Breviar al libertatii de Ayn Rand citez cateva pasaje:
– omul detine aceste drepturi nu de la colectiv si  nici pentru colectiv, ci impotriva colectivului, ca o bariera pe care colectivul nu o poate trece

– aceste drepturi constituie protectia omului impotriva altor oameni

Deocamdata atat.

3 comments to Falsurile democraţiei. 2 – Minoritatea se supune majorităţii

 • Viliu

  Fals. Adevarata democratie inseamna ca minoritatea sa se supuna majoritatii. Daca nu este asa, inseamna ca majoritatea nu are constiinta majoritatii, este doar o suma de indivizi, nimic mai mult.

  Democratia nu are o legatura directa cu libertatea. Ba chiar, in esenta, nici o legatura. Libertatea politica este atributul aristocratiei, nu al demosului (poporul). Vezi in acest sens Magna Charta Libertatum, prima constitutie care garanteaza libertati: nu se aplica vulgului, ci doar celor cu sange albastru.

  Pentru ca democratia sa garanteze si sa apere libertatea, este necesar ca indivizii sa fie persoane, adica sa aiba constiinta si vointa, adica sa nu fie salbatici, traind doar dupa nevoile imediate, ci sa fie cultivati si instruiti, exact cum erau pe vremuri aristocratii. Adica sa invete.

  Doar asa, orice persoana care face parte la un moment dat dintr-o majoritate va putea sa gandeasca mai mult decat cu stomacul (sau ce este sub el) si sa isi dea seama ca maine, sau poimaine, sau intr-o zi copiii lui (sau ai ei) vor fi parte a unei minoritati. Pentru aceasta si pentru acest egoism bun al starii viitoare proiectate mental inca din prezent, majoritatea trebuie sa apere drepturile minoritatilor. Dar, atentie! Nu a unei minoritati anume si nici a tuturor luate fiecare in parte. Orice minoritate trebuie sa poata trai linistita in minoritatea sa.

  Daca astazi nu este asa de vina este majoritatea care isi pierde identitatea. Lipsa de instructie, lenea si lipsa de credinta sunt cauzele datorita carora majoritatea se lasa invadata de minoritati. Minoritatea care devine suparatoare prin pretentii exagerate, consider ca trebuie asimilata sau eliminata. Este un pericol la adresa democratiei si totodata la adresa libertatii ca o minoritate sa devina tiranica. Pentru ca acea minoritate va deveni tiranica si la adresa altor minoritati. Daca i-a reusit cu majoritatea, ce o va opri?

 • Te indoiesti de spusele lui Ayn Rand?

Leave a Reply