A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bravo şi cumpărătorilor de brazi, tăiaţi

In acelasi spirit al sanatoaselor traditii precum: arsul benzinei pă prezumţia că ne ţine de cald si face codoi cu care plantele se hranesc, ucisul animalelor planetei pentru o aripioara de pus in supa şi aruncat restul sutelor de kile, salut buna traditie care aseaza o parte a planetei alaturi de parlagii (pardon si-mi cer scuze, parlagiu este o meserie onorabila, inlocuiesc parlagii cu cremenali) niponi si islandezi. Masacrarea brazilor. Pentru un fetiş de o zi. Ecologiştii nu zice nimic, dar de la ei nu mai am pretenţii, nişte băşinoşi. Ba înclin sa cred ca nici o băşină curată nu ştiu să tragă. Creştinii o bagă cu tradiţia. Care traditie? Iisus se născu lângă un brad? A spus el ceva de brazi, a vazut el f-un brad in viata lui? Si daca da, l-a taiat drept pilda? Apropo, crestinilor, stiati ca până prin secolul IV Crăciunul, Naşterea Domnului,  se sărbătorea in alta zi? (initial am scris când, dar am sters pentru ca vreau sa vad cultura crestina populara si cu gura mare daca stie) De ce se sarbatorea in acea zi, care mie mi se pare mai adecuată decat actuala? Astept de la un adept al acestei religii un raspuns. Totodata astept un raspuns de ce s-a mutat in decembrie sarbatoarea.  Sa revin la ce ma roade, uciderea brazilor pentru un fetiş. Milioane de oameni pretextând:

1. Nasterea Domnului. Ceea ce mi se pare un sacrilegiu, sa sarbatoresti nasterea unei divinitati ucigand. Un arbore, sau orice fiinta (normal ca orice fiinta, ca doar nu poti ucide ce nu e viu)(asta cred crestinii, ca o piatra nu are viata, ca pamantul, solul cum ii spune stiintific, nu are viata)(toate are viaţă, dată de hmmm, să-L numesc Bărbosul) (cine hraneste lumea asta, din ce cresc plantele daca nu din pamant,  din piatra-seaca?). Un arbore care pentru multe neamuri e sfânt. Pentru noi de exemplu reprezinta tinereţea făr’de batrâneţe. Apăi nici Dumnezeu nu-i mai înţelege pe rumunii ăştia, nici măcar la tinerete n-ajunge bradu’ darmite la nemurire…

2. Traditia. Care nici nu estem. Cate popoare din cele practicante ale actualei religii au in traditie bradul de Craciun? In fiecare casa? Că la noi se colinda cu un brad împodobit, aia da. Un brad, doi tăiaţi într-un sat de către colindatori. Sau la nunti, inmormântari. Si asta in vremi cand padurile ne incurcau pe acest pamant, România. Pardon, îi incurcau pe invadatori, ca noi eram frati cu. Acum cand plangem dupa un colt de umbra naturala, noi taiem brazi, ca asa zice religia, traditia inventata. Pai daca taiem, pen’cine mai ardem gazul ala canadian cu care plantele creste? Nu ma pot abtine sa nu trec si prin curtea canadianului roman american care spunea ca aia-si protejeaza padurili. Probabil vor avea parte de ele cu 0-100 zile in plus fata de restul lumii, atunci cand catastrofa se va fi produs. Nu poti separa lumea asta, Pamantul este un tot, fizic si spiritual. Vom fi impreuna sau nu vom mai fi, ca sa-l parafrazez pe unul. (btw, ca să zic aşeaaa, secolul 21, in care nu vom mai exista, părerea mea, a inceput in 2001, nu cum proştii au sărbătorit în cam toată lumea, adică in 2000. Ceea ce-mi da apă la moară, cum că va fi ultimul secol, la câtă prostie este).

3. Bucuria copilului. Cea mai tampita scuza. Copilul ti-l educi. In spiritul bunei cuviinte si al credintei in El, Bărbosul, Allah, Budda sau ce alte denumiri mai poarta in acest Timp si Univers. Al respectului pentru Mama Natura si tot ce inseamna viata. Sau nu-l educi, si atunci îi pui arbaleta de balene in mana si parerea ca religia lui e unica. a, nu ă.

Crăciun fericit, pentru crestini, Sărbători fericite in general.

 

 

6 comments to Bravo şi cumpărătorilor de brazi, tăiaţi

  • budi

    Talmes balmes, Gogule ! Revolta pe trei sferturi inutila.

    A. E drept ca sunt si niste iresponsabili care taie brazi “salbatici”, cu scopul de a obtine castiguri necuvenite sau de a face economii in bugetul propriu.
    Dar majoritatea bradutilor vanduti in piete sunt cultivati special in pepiniere, pt.a fi taiati in decembrie. Ca si florile florareselor. Sau porcii din abatoare.
    B. Te scufunzi prea tare daca vrei sa vorbim acum de viata minerala, probleme mari avem cu viata humana, animala, vegetala…
    C. Din analiza evangheliilor ar reiesi ca Isus s-a nascut la inceputul primaverii. Totusi, nu este mentionata nicaieri o data precisa.
    Asta i-a permis Lui Iuliu I sa stabileasca el data de 25 decembrie ca data de sarbatoare a nasterii lui Cristos. Si cu asta a absorbit sarbaturile pagane de la solstitiul de iarna (saturnaliile si nu numai, pt.ca in mai toata Europa erau sarbatori in acea perioada, sarbatori prilejuite mai mult de ritmul de viata agro-zootehnic si de ciclul anotimpurilor).
    Daca vrei sa fii cu adevarat carcotas, poti sa spui ca la inceputul crestinismului nici nu se sarbatorea Craciunul, pentru ca atunci era considerata sarbatoare doar trecerea la cele vesnice (adica moartea trupului, sau “adevarata nastere”). Abia in acel secol IV mai marii bisericii au hotarat sarbatorirea nasterii lui Cristos, iar Iuliu I a stabilit data.
    D. Daca vrei, gasesti pe net si povestea cu Isus si bradul. Adica de ce tocmai bradul este copacul “cinstit” in aceasta perioada.
    Plus traditia popoarelor nordice cu busteanul imens, pe durata arderii caruia se tot sarbatorea (putea dura si o luna arderea) cu alcohol si potol.

    • A. Dovada stau gramezile de brazi parasiti de “producatori” in marile orase. O floare sau un porc au un ciclu de viata mult mai scurt decat un brad, de circa un an sa zicem. Chiar mai rapid daca ajutam respectivele creaturi cu “stiinta” moderna, grabindu-le sfarsitul. Pe cand unui brad ii trebuie mai mult sa ajunga falnic. Si tot mult ca sa creasca cat sa fie taiat pentru un obicei tampit. In loc sa avem padurea matura, noi avem parcele de piperniciti pentru oraseni …..ma abtin din consideratie pentru cei care au scris aici.
      B. Nu ma scufund deloc. Constat pe zi ce trece cum copiii vostri vor visa la culoarea verde, altfel decat pe PC sau creioane. Acel “verde crud” cantat de Anda.
      C. Cunosc tactica cu absorbirea sarbatorilor pagane. Vad ca va ramane un mister cand se sarbatorea Nasterea Domnului pana prin secolul 4. Pai se nastea la botez, crestinilor invatati in vorbe.
      D. Traditii gen nordici si arsul bustenilor, etc, tocmai ce dezbatusem la antreul acestei discutii (alaturea de si cu o tuica). Revin cu citat din mine, extins: asta in vremi cand padurile ne incurcau pe acest pamant, numit Terra.

  • Viliu

    Subscriu la cele scrise de budi. Talmes-balmes absolut.

  • Pa la inceputuri, Nasterea Domnului Iisus se sarbatorea, pana in secolul IV, de Boboteaza. Oare de ce? Asta era raspunsul asteptat de la carturarii crestini, care văz acum că-s doi, dar nici unul nu ştia. Aştept sa vad daca banuie de ce tocmai de Boboteaza. Curat murdar invălmăşeala neicuşorilor.

  • budi

    E-adevarat, n-am citit/aflat de nicaieri despre o sarbatorire a nasterii in ziua de Boboteaza.
    Te-as ruga ca, odata cu explicatia , sa ne dai si sursa informatiei, pt.verificarea “credibilitatii”.

    Sper ca nu te referi la cele 13 zile diferenta intre calendarul iulian si cel gregorian, ar fi o informatie banala, stupida chiar !
    Ar fi ca si cum mi-ai explica de ce “marea revolutie socialista din OCTOMBRIE” se sarbatorea in 7 NOIEMBRIE.

  • N-as face o asemenea greşală, sa ma refer la diferenta de zile. Mai astept….poate altcineva stie…fratele Viliu par ezamplă. Sursa, as putea spune cum mi-ai indicat, netul. Dar nu e asa. Insa e buna ca scuza, cand vreau sa o dau la ambiguu.

Leave a Reply